Even snel het logo aanpassen omdat het beter bij de achtergond van je website past. Dat lettertype zie je niet zo goed bij die achtergrond en pak je even een ander font. Of een stijlelement toevoegen omdat het zo mooi staat. Binnen de kortste keren is de uitstraling van je bedrijf een rommeltje: Er zijn verschillende versies van je logo, andere lettertypes gebruikt en de fotografie past niet bij de uitstraling van je bedrijf. Herkenbaar? De oplossing is een huisstijlhandboek. Hierin leg je de bedrijfsuitstraling vast en voorkom je een ratjetoe aan logo’s, kleuren en advertenties.
Wat is een huisstijlhandboek?
In een huisstijlhandboek leg je de stijlregels van je visuele identiteit vast. Door het opzetten, maar vooral door het volgen van een huisstijlhandboek, zorg je ervoor dat de bedrijfsuitstraling consequent wordt toegepast. Dat draagt bij aan herkenbaarheid. In het huisstijlhandboek liggen de richtlijnen en regels voor het toepassen van een huisstijl van een organisatie vast.
Onderdelen die vaak terugkomen in een huisstijlhandboek zijn:
• Logo toepassingen;
• Pay-off;
• Kleurgebruik;
• Typografie;
• Huisstijlmiddelen;
• Fotografie/illustratie.
Wil je bijvoorbeeld een bericht met foto op social media plaatsen en weten welke regels daaraan verbonden zijn? Of wil je een pen met logo rechtstreeks bestellen bij een leverancier voor een beurs volgende maand? Dan kan je in het huisstijlhandboek de richtlijnen vinden. Wil je nog meer weten waar het huisstijlhandboek voor dient? Bekijk dan hieronder de video en/of lees dan snel verder.
Herkenning en verwarring
Op het oog lijken sommige afwijkingen klein en nauwelijks op te vallen, denk bijvoorbeeld aan kleurverschil in visitekaartjes. Toch blijkt uit onderzoek dat afwijkingen in de huisstijl de herkenning en herinnering van een merk verminderen.
Om een merk te herkennen is het belangrijk dat zaken als logo’s, kleuren en typografieën elke keer exact hetzelfde zijn. Mensen zien dagelijks duizenden merkuitingen, waardoor de verwarring erg groot kan zijn. Onbewust zien mensen toch de kleine details en zijn ze ook in staat deze aan een merk te koppelen.
Onderdelen huisstijlhandboek
Het is belangrijk dat in ieder geval de basisrichtlijnen voor een huisstijl vaststaan in een handboek. Bij het opstellen van een huisstijlhandboek is het goed om in ieder geval onderstaande elementen te noteren:
1. Logo
Denk goed na over hoe het logo gebruikt mag worden. Op welke manier mag het beeldmerk en logo gebruikt worden? Los van elkaar of juist niet? Denk ook na over de positionering en verhoudingen van het logo. Op Social Media heb je veel minder ruimte voor je logo dan op briefpapier. Toch moet een logo consequent doorgevoerd worden op alle communicatiemiddelen. Hoe ziet het logo er uit in kleur, zwart-wit, diapositief of geprojecteerd op een afbeelding? Laat wellicht ook zien hoe het logo niet mag worden gebruikt.
2. Pay-Off
Als je als onderneming een slogan hanteert, is het ook verstandig om deze vast te leggen in het huisstijlhandboek. Met bijvoorbeeld daarin uitwerkingen van: Hoe gebruik je de slogan? Wordt deze altijd in combinatie met het logo geplaatst? Of mag dat ook los? En op welke uitingen mag dat dan wel of niet?
3. Kleurgebruik
Misschien wel één van de belangrijkste onderdelen. Er wordt vaak veel tijd geïnvesteerd in het zoeken naar de juiste kleuren voor alle verschillende communicatiemiddelen. Op print- en drukwerk kunnen kleuren anders overkomen dan op het beeldscherm of folie van een autobelettering. Daarom is het belangrijk deze kleurcodes vast te leggen in:
• RAL (verfkleuren)
• PMS (drukwerk kleuren)
• CMYK (full color)
• RGB (kleuren voor digitaal gebruik)
• Folie (voor bijvoorbeeld voertuigen)
4. Typografie
Nog een belangrijk onderdeel van het huisstijlhandboek is de typografie. Welke lettertypen en welke verschillende verschijningsvormen worden er gebruikt? Het is daarbij belangrijk dat zowel typografie voor platte teksten als voor koppen worden vastgelegd en dat duidelijk wordt uitgelegd wanneer er verschillende typografieën gebruikt moeten worden.
5. Huisstijlmiddelen
Bij een herkenbare huisstijl horen ook middelen. Er zijn vele middelen die jouw bedrijf kan gebruiken om herkenbaar te zijn. De meest bekende middelen zijn veelal briefpapier en enveloppen, brochures of flyers, posters of visitekaartjes. Naast deze mogelijkheden helpt Bureau Hanze met het zoeken naar geschikte middelen voor jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld ook aan auto- en bus ontwerpen of spandoeken.
6. Fotografie/illustratie
Wat is er vastgesteld voor fotografie? Waar moeten foto’s en afbeeldingen aan voldoen? Mogen dit stockfoto’s zijn of wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van eigen beeldmateriaal. Wat moet de inhoud zijn van de foto, op welke wijze moet deze gefotografeerd worden en op welke wijze moet deze bewerkt worden? Daarnaast kan je ook hierbij inzetten hoe de illustratie niet mag worden afgebeeld.
Geen statisch document
Het is belangrijk dat een huisstijlhandboek steeds wordt geupdate bij iedere aanpassing van de huisstijl en zo nodig wordt aangepast en aangevuld binnen de organisatie. Dit om te voorkomen dat het een statisch document wordt. Goed gebruik van het huisstijlhandboek zal zorgen voor een duidelijke uitstraling en dat jouw merk herkenbaar blijft.
De kracht van een huisstijlhandboek
Jouw huisstijl vertelt iets over je onderneming. Het is een beeld en boodschap die je overbrengt naar klanten en potentiële klanten. Consistentie zorgt ervoor dat alle uitingen, het totaalbeeld en de uitstraling van je bedrijf versterken.
Een huisstijl is dé basis van je marketing- en communicatie uitingen. Geen bedrijf kan zonder een huisstijlhandboek. Daarmee zorg je dat iedereen binnen de organisatie weet hoe hij of zij de huisstijl moeten toepassen. Wil jij ook bouwen aan een sterke en consistente uitstraling van jouw bedrijf of merk? Laat dan je huisstijlhandboek maken door Bureau Hanze. In het filmpje hieronder leggen wij nog eens uit h
Vragen?
Laat je gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.